a canal between buildings a canal between buildings

Hoe hoog is een huis?

De prachtige grachtenpanden in Amsterdam of Utrecht zijn vaak enorm hoog. Er bevinden er zich talloze verdiepingen en appartementen. Dat is dan oog erg handig, want met een overbevolkte stad wil je natuurlijk zoveel mensen als mogelijk huisvesten.

In elk geval vraag je je misschien af hoe hoog een gemiddelde woning nou is. In deze blog duiken we dan ook dieper op dit onderwerp in. Hierbij zullen we ook ingaan op enkele factoren die mogelijk invloed hebben op die hoogte. Het is is immers niet altijd zo willekeurig als je misschien denkt. Mocht je benieuwd zijn, lees dan maar gauw verder!

Factoren die de hoogte van een huis beïnvloeden

Ja, first things first, wat beïnvloedt nou eigenlijk de hoogte van een huis. Enkele belangrijke overwegingen hebben we voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Lees:

  • Bouwvoorschriften
    In Nederland zijn er bouwvoorschriften die over de hoogte van gebouwen gaan. De regels hierin zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat gebouwen veilig zijn en passen binnen de omgeving. Over het algemeen wordt de plafondhoogte van huizen wel steeds hoger. Je zal daarom zien dat nieuwe huizen in dezelfde stijl hoger zijn dan die van 10 jaar of langer geleden.
  • Architectuur
    Het ontwerp van een huis speelt een grote rol in de hoogte. Traditionele ontwerpen zoals die in Amsterdamse grachtenpanden hebben vaak een specifieke hoogte om te passen bij de historische esthetiek. Moderne ontwerpen kunnen daar dan juist weer van afwijken, afhankelijk van de voorkeuren van de eigenaar en architect.
  • Type woning
    Het type woning heeft ook invloed op de hoogte. Een rijtjeshuis heeft doorgaans een andere hoogte dan een vrijstaande villa. Vrijstaande huizen hebben doorgaans meer ruimte en zijn minder afhankelijk van een ‘copy paste’ gehalte dan rijtjeshuisjes en kunnen dus hoger zijn.
  • Vergunningen
    Als je alleen al weet dat je voor een dakkapel soms een omgevingsvergunning moet aanvragen, begrijp je wel dat je dat bij renovatie of bouwen ook moet. Deze vergunningen kunnen beperkingen bevatten met betrekking tot de hoogte van het gebouw. In bijvoorbeeld gebieden met een beschermd stadsgezicht, historische waarde of natuurgebied, klinkt dit dan ook niet meer dan logisch.
  • Dakconstructie
    De keuze van het dak heeft ook invloed op de totale hoogte van een huis. Huizen met een hellend dak kunnen een andere hoogte hebben dan huizen met een plat dak. Platte daken zijn vaak kenmerkend voor moderne architectuur en dragen bij aan een grotere interieurhoogte.

Ja, dat zijn nogal wat factoren.

De gemiddelde hoogte van een huis

Dus, kijken wij bij onze ouders thuis, dan heeft de benedenverdieping een bovengemiddelde hoogte van maar liefst 3,5 meter. Nu kunnen we je al direct vertellen dat dit niet ‘normaal’ is, want volgens sommige bronnen heeft een algemeen rijtjeshuis een plafondhoogte van 2,4 tot 2,7 meter. Dat maakt een heel huis, met twee tot drie verdiepingen, soms wel hoger dan 8 meter!

Nu is het bij alle nieuwbouwwoningen wat makkelijker te zeggen, want in die voorschriften wordt een minimale plafondhoogte van 2,6 meter voorgeschreven. Dit geldt voor de woonkamer en keuken, maar ook voor de slaapkamer dus verdiepingen zijn gemiddeld ook van die hoogte. Bij bestaande bouw zou een minimum gelden van 2,1 meter, maar omdat mensen steeds langer worden, is dat lang niet voor iedereen zo geweldig.

Hoogte en comfort

Hoe hoog een huis precies is, kunnen we dus niet zeggen. Het enige dat je nu weet, is de zekerheid van de plafondhoogte in een nieuwbouwwoning. Maar goed, nu vraag je je misschien nog wel af wat een hoog huis nou zo comfortabel maakt. In de winter zal je immers ook meer inhoud moeten verwarmen en je kan er toch niet bij, als het zo hoog is. Toch is er wel degelijk een aantal voordelen.

Zo kunnen hogere plafonds een gevoel van ruimte en luchtigheid geven. Daarnaast zorgen ze voor een betere ventilatie en meer natuurlijk lichtinval, wat het binnenklimaat ten goede komt. Als je goede isolatie hebt, betekent dat dus niet per definitie dat het in de zomer er heel warm zal zijn. Het belangrijkste is in elk geval dat je een balans vindt tussen esthetiek en energie-efficiëntie. Raadpleeg bijvoorbeeld een professional om je hierover te laten inlichten.

Conclusie

Om toch maar een beetje een antwoord op je vraag te kunnen geven: de hoogte van een huis in Nederland zal veelal variëren tussen de 5 en 10 meter. Een appartement zal daar een stuk onder zitten en oude grachtenpanden zullen mogelijk een stuk hoger zijn. Afhankelijk van bouwvoorschriften, architectuur, type woning en persoonlijke wensen, zal de daadwerkelijke hoogte nog eens variëren. In elk geval zal de hoogte van je woning invloed hebben op het algehele gevoel in de ruimte. Waar gaat jouw voorkeur naartoe, als je dit zo allemaal hebt gehoord?